wijngebieden

|De Kaap is het belangrijkste wijngebied met wijn landerijen strekken zich uit van de ruige bergen en multi-directionele hellingen van het kustgebied tot aan de open vlaktes van de Klein Karoo. Wijngaarden in Zuid-Afrika’s zijn meestal gelegen in de West-Kaap in de buurt van de kust. Neerslag in het kustgebied is tot 1 000 mm per jaar. Kaapstad is de belangrijkste wijnproducerende regio van Zuid-Afrika. Daarnaast zijn er nog verschillende andere grote wijngaarden, met name rond Paarl, Stellenbosch en Worcester.
Productiegebieden in de Kaapse wijnlanden zijn onderverdeeld in officieel afgebakende gebieden, districten en wijken. Er zijn zes regio’s in de geografische eenheid van de West-Kaap, Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River en Boberg. Nog eens vier geografische eenheden bestaan in KwaZulu-Natal; Northern Cape, district Douglas, Centraal Oranje Rivier afdeling, Rietrivier (Free State) en een afdeling en wijk in Sutherland Karoo. Het bevat ook de Oost-Kaap en Limpopo. Deze regio’s hebben meestal een mediterraan klimaat, dat wordt gekenmerkt door intens zonlicht en droge warmte. De winters neigen naar koud en nat met potentiële sneeuwval op de hogere berghellingen. De dreiging van vorst in de lente is zeldzaam. De meeste wijngebieden hebben een warm groeiseizoen tussen november en april.

Om wijnen te mogen produceren in Zuid-Afrika dien je aan allerlei strenge voorwaarden te voldoen. Er zijn, daardoor, ongeveer 60 appellaties binnen dit Wine of Origin systeem. Het systeem werd in 1973 ingevoerd om een hiërarchie aan te geven binnen de aangewezen productie regio’s, districten en wijken. WO wijnen moet voor 100% worden gemaakt van druiven uit het aangewezen gebied. “Single wijngaard” wijnen moet afkomstig zijn uit een bepaald gebied van minder dan 5 hectare. Een “Wine Estate” kan afkomstig zijn van naburige boerderijen, zolang ze zelf druiven groeien en wijnen produceren. Op dit moment zijn er ongeveer 99 463 hectare wijngaarden.

Zuid Afrika kent dus vele wijngaarden en wijnproducenten. Om u te helpen hebben wij de belangrijkste op een rij gezet. We lichten ze hier onder toe.