PLETTENBERG BAY, ROBERTSON & STELLENBOSCH

 

Plettenberg Bay is vooral bekend vanwege het enorme casino midden in de stad. Maar het produceert tegenwoordig ook wijn. De eerste wijnstokken werden in 2000 geplant in dit nieuwe wijngebied. Het is het nieuwste en meest oostelijke wijngebied.
De wijngaarden staan op bergachtig terrein zo’n 20 km ten oosten van Plettenberg Bay. Het koele klimaat aan de kust en een hoog koolstofgehalte van de bodem blijken ideaal te zijn voor de productie van Sauvignon Blanc . De wijngaarden liggen op zo’n drie kilometer van de zee.

Dit gebied is genaamd de ‘vallei van de wijnstokken en de rozen’. De kalkrijke bodems maken het gebied bij uitstek geschikt voor het verbouwen van wijn. Gelegen in de vallei Breede River, maakt dat de rivier de levensader is voor deze regio dat weinig neerslag kent. Hoewel zomertemperaturen hoog kunnen zijn, brengt de verkoelende zuidoostelijke winden met vocht beladen lucht naar de vallei.

Robertson staat bekend om de kwaliteit van zijn wijnen. Het is bekend om de kwaliteitswijnen zoals Chardonnay en meer recentelijk, Sauvignon Blanc. Het is ook de bron van een aantal van de Kaap’ mooiste rode wijnen, met name Shiraz en Cabernet Sauvignon.

De historische stad Stellenbosch heeft een wijntraditie die dateert uit de 17e eeuw. Het bergachtige terrein, de goede regenval, diep goed gedraineerde grond en diversiteit aan terrassen maken dit een gewilde wijnbouwgebied. Het snel toenemende aantal wijngaarden en producenten kent enkele van de meest bekende namen uit de Kaap. De wijk, met zijn mix van historische landgoederen en hedendaagse wijnhuizen, produceert uitstekende voorbeelden van bijna alle edele druivenrassen en is bekend om de kwaliteit van haar blended rood.

Stellenbosch, de ‘stad van eiken’ is ook de onderwijs- en onderzoekscentrum van de wijnlanden. De Universiteit van Stellenbosch is de enige universiteit in Zuid-Afrika die een graad in de wijnbouw en oenologie biedt.