MIDDEN ORANJE &  CONSTANTIA

De meest noordelijke wijnbouwgebied in de Kaap omvat een gebied van ongeveer 4 000 ha die zich uitstrekken in de nabijheid van de Oranje Rivier. Dit is voornamelijk een gebied voor witte druiven maar rood wordt er ook in toenemende mate geplant. Wijn zoals de Chenin Blanc, Colombard, Chardonnay, Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Tannat, Muscadel (zowel rode en witte) en Muscat d’Alexandrie zijn afkomstig uit dit gebied.

Specifieke mesoclimates worden gecreëerd binnen wijngaarden gelegen op de eilanden tussen de verschillende stromen van de Oranje Rivier waar de nabijheid van het water de druiven aanzienlijk verkoeld. De wijnen van de meer oostelijke producenten worden gekenmerkt door hogere natuurlijke zuren en lagere pH-waarden, wat resulteert in wijnen met een heel delicate zintuiglijke profiel.

Op de zuidelijke hellingen van de wereldberoemde Tafelberg ligt de historische Constantia vallei, de bakermat van het wijnproductie in de Kaap. Geworteld in het oude bodems, de groeien de wijngaarden op de op het oosten gerichte hellingen van de Constantiaberg, waar de wijnstokken profiteren van de koele zeewind die waait vanuit False Bay. Dit gebied heeft ongeveer 1 000mm regen per jaar, waardoor irrigatie onnodig is. Het heeft een gemiddelde temperatuur in februari. Er zijn slechts een handvol van de kelders in dit historisch gebied waar de koele klimaat de productie van witte wijnen bevordert, met name dat van Sauvignon Blanc.